Matafora Nedir ve Neden Önemlidir?

Matafora veya Davit gemilerde ya da sahilde can kurtarma filikalarının asıldığı,ve filikaları indirip kaldırmaya yarayan , yatlarda tender veya botların tekne üzerinde taşınmasını sağlayan vinç sistemlerine verilen addır.

Matafororaların bir çoğu bordadan dışarıya uzanarak botları asmak için kullanılır, ancak özellikle yüksek sürat yapan motor yatlarda bu model tercih edilmemektedir.

Teknelerde matafora kullanımı neden önemlidir?

Yatınız ile keyifli seyirler icra ederken, demir atmış olduğunuz koydan sahile geçebilmek için bota ihtiyaç duyulmaktadır. Botunuzu taşımanın ise üç yöntemi bulunmaktadır,

1. Teknenizin pupasından halat yardımı ile çekmek,

2. Motorunuzu vardevela üzerine yerleştirdikten sonra tekne güvertesinde müsait bir yere taşımak,

3. Tekne modeline bağlı olarak uygun matafora tercihi ile taşımak,

Botun tekne arkasından çekilmesinin bir çok dezavantajı bulunmaktadır. Özellikle uzun intikallerde emniyetsiz bir seyir icra etmenize sebebiyet verir. Denizde hava şartları çok değişken olabileceğinden dolayı, size beklemediğiniz bir anda çapariz verebilir. Yine hiç beklemediğiniz bir anda botu bağlamış olduğunuz halatın kopması size zorlu anlar yaşatabilir.

Bunun yanısıra botunuz sürekli denizde olacağı için ömrünü azaltmış ve bakım periyodunu artırmış olacaksınız; bu da size uzun vadede gözle görülmeyen ve hissetmeyeceğiniz fazla maliyete sebebiyet verecektir.

Birçok tekne sahibi matafora maliyetinden kaçınmak için, botu tekne güvertesinde yer varsa tekne üzerinde taşımayı tercih etmektedir. Bu durum maliyet açısından avantajlı olabilir, ancak seyir konforunuzu çok fazla düşüreceğini söyleyebiliriz. Teknenizde geçireceğiniz keyifli vakitleri botu ve motoru güverteye almak için kullanmak seyir keyfinizi azaltacaktır.

Özellikle motor yatlar ve süratli teknelerde bot garajının olmaması, botun muhafazasında tekne sahiplerine güçlükler yaratmakta ve beğenmiş oldukları tekneleri satın alma kararını olumsuz yönde etkilemektedir. Vinç gibi alternatif çözümler ise pahalı olmakla birlikte, montaj güçlüğü de yaratmaktadır. Neyseki, sizin için alternatif çözümler oluşturabilecek motafora modelleri mevcuttur.

Merak edenler için ilgili linkleri aşağıya ekledim. Mataforalar hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşabilrsiniz.

Dingy Davits Ürünleri

Hurley Marine Ürünleri

Keyifli seyirler dilerim.