Teknemde Su Yapıcısı (Water Maker) Gerekli mi?

Uzun süreli bir tekne veya gemi yolculuğuna hazırlanırken yelkenlere, motorlara, jeneratörlere ve elektronik aksamlara çok fazla zaman ve para harcamak kolaydır. Bununla birlikte, genellikle gözden kaçan veya son dakikaya bırakılan (kelimenin tam anlamıyla) hayati bir unsur tatlı sudur.
Tabii ki, temiz içme suyunun kolayca elde edildiği bölgelerde seyir yapmayı planlıyor olabilirsiniz. Ancak yine de tankları doldurmak için marina veya rıhtıma gelmenin zorluğu var. Ve okyanusu geçmeyi düşünenler için bu tanklar yeterince büyük olacak mı? Son olarak, özellikle limanların güvenebilecekleri bir temiz su kaynağına sahip olduklarından emin olmaları gerekir ve bunu yapmanın en iyi yolu kendinizinkini üretmektir.
İyi haber şu ki, diğer birçok teknoloji gibi su yapıcılar da son on yılda büyük ilerleme kaydettiler ve şimdi önemli ölçüde daha verimli ve güvenilirler. Çok fazla alternatif ürün bulunması rekabeti artırırken fiyatlar da düşüş gösterdi, bu yüzden uzun bir tekne yolculuğuna hazırlanırken en azından bir tane düşünmemek için artık hiçbir mazeret yok.

Su Yapıcısı (Water Maker) Nasıl Çalışır?


Tüm modern deniz suyu üreticileri, deniz suyundan saf, içilebilir su üretmek için ters osmoz (RO) ilkesini kullanır: yüksek basınç pompası ve yarı geçirgen mebran yardımı ile deniz suyunun, su moleküllerinin geçişine izin veren, ancak tuzun , organik madde veya bakterinin geçişine izin vermeyen çalışma prensibine sahiptir. Ortaya çıkan tatlı su, geminin su tanklarına aktarılırken kalan “tuzlu su” denize boşaltılır.
Su yapıcıların farklılık gösterdiği ana kalemlerden biri, kullandıkları pompa tipidir; bunlar ya elektrikle çalıştırılabilir ya da doğrudan motordan çalıştırılabilir. 60 ft LOA’ya kadar seyreden yatlara kurulan su yapıcılar tipik olarak DC veya AC’de çalışır. Örneğin, gemide bir AC jeneratörünüz veya alternatörünüz varsa, su yapıcıyı doğrudan çalıştırmak için yalnızca AC çıkışını kullanmak mantıklıdır. Alternatif olarak, büyük battery ve rüzgar veya güneş gibi bol doğal enerji kaynaklarına sahip olanlar, AC ile çalışan bir su yapıcıyı invertörle birlikte çalıştırmayı veya DC ile çalışan bir model seçmeyi tercih edebilir.

Modüler mi yoksa Self-Contained mı?

Su yapıcılar iki farklı şekilde satın alınabilir: modüler veya bağımsız. İlki, teknenin etrafındaki farklı yerlere monte edilebilen bir dizi ayrı bileşen olarak gelir. Bu yaklaşım, mevcut kaçınılmaz olarak daraltılmış alanda büyük bir esneklik sağlar. Ayrıca, filtreler gibi düzenli olarak bakımı yapılan öğeleri, bazı öğelerin birbirine yakın tutulması gerekmesine rağmen, ulaşılması kolay yerlere yerleştirmenizi sağlar. (Ayrıca, tüm yerleşik modülleri bir tarafta tutmak da mantıklıdır, böylece hortumların teknenin her tarafına götürülmesine gerek kalmaz.)
Öte yandan bağımsız tasarımlar, önceden monte edilmiş ve entegre edilmiş olarak gelir ve bu da kurulumlarını çok daha hızlı hale getirir. Ancak aynı zamanda daha hantaldırlar ve genellikle oldukça büyük bir metal mahfaza içinde kutulu olarak gelirler ve bu da onları daha büyük motor hacmine sahip daha büyük yatlar için çok daha uygun hale getirir.

Kurulum ve Bakım

Bir Su Yapıcısını kurarken, düzenli çalışması için parçalarına kolay erişilmeinin önemli olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Bu nedenle teknenize uygun ve doğru modelin profesyonel ekiplerce seçilmesi önemlidir.
Düzenli kullanım dışında bir su yapıcıyı temiz ve üretken tutmanın en iyi yolu, sık sık ters yıkama(tatlı su ile yıkama) yapılmasıdır. Modern ünitelerin bir çoğunda artık tekne gözetimsiz bırakıldığında bile tuzlu su tarafını önceden belirlenmiş aralıklarla tatlıs su ile temizleyen ters yıkama sistemleri bulunmaktadır.
Sonuç olarak, daha keyifli ve uzun süreli seyirleriniz için su yapıcı kullanımı önemlidir. Tekneniz de hangi model ve marka su yapıcısı kullanılması gerektiği hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
Keyifli Seyirler Dileriz.
Enes KARADAYI